En beskrivning på hur man vändsyr en balaclava, väpnarhuva

Kärt barn har många namn. Det gäller även denna "huvudbonad" som hos Ottobre kallas för "Drakhuva". Jag har halkat in lite på spåret att hjälpa till med beskrivningar på lite olika saker. Så här kommer beskrivning nummer två inom loppet av 24 timmar ;-). Vill man sy efter exakt detta mönter, som dock lämpar sig bäst för de mindre barnen från stl 42-52, så finns det HÄR. Drakhuvan är i grunden inte vändsydd dock, utan i enkelt tyg så det är främst det momentet jag hade tänkt "vägleda" i.
 
Det första man behöver göra, näst efter att ha ritat av mönstret i passande storlek (aningen litet i storlek skulle jag nog påstå), är att klippa till delarna. I det här fallet skall alltså mittstycke och sidstycken vara dubbelt upp. Jag har valt ett mönstrat tyg till utsidan och ett enfärgat till insidan. De små "kammarna" eller "taggarna" i orange kan man utesluta och i nederkant skall det enligt mönstret bandkantas, men jag valde att prova en annan variant. Muddbitar klipps till enligt mönster.
 
Samtliga mönsterdelar tillklippta enligt mönstret, förutom att det då är dubbelt upp till själva huvan.
 
Sedan är det dags att sy ihop de båda huvorna. D v s de tre svarta styckena sys ihop till en huva och de mönstrade till en. På bilderna nedan har jag inte sytt ihop dem i sömmen mitt fram ännu. Mest för att på det svarta stycket kunna visa lite ordentligt på det vändhål som jag lämnar öppet i en utav sömmarna bak. Det är genom det lilla hålet som "slutmomentet" kommer göras. Jag valde att sticka ned sömmarna med en trestegssicksack. Men jag tycker absolut inte att det är nödvändigt, det blir nästan snyggare utan faktiskt.
 
Innerhuvan med sitt vändningshåll i en utav "nacksömmarna". Det är litet, men det går förvånansvärt bra att kränga igenom tyget där.
 
När ytterhuvan i det mönstrade tyget skulle sys ihop skulle "hornen" eller "taggarna i dubbelt tyg vara med också. Lite pill och pyssel, men som sagt dessa kan uteslutas, men jag tyckte det var kul att prova. De är sydda i dubbelt tyg, räta mot räta, för att sedan vändas över.
 
 
Nu börjar det:
Steg 1: både inner-och ytterhuva är färdiga och muddremsan till ansiktsöppningen är ihopsydd till en ring. Nu stoppar man innerhuvan i ytterhuvan, räta mot räta, med mudden mellan de båda tyglagren. Jag brukar alltid nåla ut fjärdedelar på alla tygdelar för att få så jämn fördelning som möjligt på tyget i förhållande till den något kortare mudden. Sedan är det bara att overlocka ihop eller sy på vanliga maskinen med en strechig söm (liten sicksack till exempel) så att det ser ut som bild två nedan.
 
Nålat och allt "på plats". Redo för symaskinen/overlocken.
 
Färdigsytt. Jag syr alltid med det tyg som skall vara ytterst uppåt, så det ni ser nu är avigan på sömmen. Det är inget måste, men har bara blivit något av en "oskriven regel" för mig.
 
När man nu drar ut luvorna så skall de liksom "pussa" varandra, ansikte mot ansikte. Jag viker dock in innerhuvan i ytterhuvan så allt ser rätt ut. Nu saknas bara kantning, mudd eller bara vändsytt i nederkanten. På andra bilden nedan ser ni en ihopsydd och färdignålad mudd. OBS! gör inte så! För då blir det lite komplicerat. vik mudden dubbel, men sy inte ihop den ännu. Gör du det kommer du inte kunna vända tillbaka huvan ordentligt, ja framför allt, inte ens sy på mudden färdigt. Jag fick klippa upp muddremsan under arbetets gång för att fixa till det hela och sedan sy ihop den igen innan jag fortsatte.
 
Pussande huvor, ansikte mot ansikte.
 
Huvan med bara ett fåtal moment kvar.
 
Här kommer:
Steg 2: Det är alltså egentligen nu "böket" börjar och där det kan bli tankefel och tokigheter om man inte har huvudet med sig och håller fast "på rätt ställen". Jag börjar med att nypa tag mitt fram på bägge huvorna, viker in kanten försiktigt så jag får en känsla för hur det ska se ut färdigt. Sedan tar jag min andra hand (högra i mitt fall) och trär igenom innerhuvans vändhål från rätsidan och in. Nyper tag i de invikta tygflikarna som jag tidigare hållit utifrån med andra handen och drar detta igenom hålet. Nålar med muddremsan emellan! Se bilderna om det känns klurigt. Det går inte att sy hela vägen runt i ett svep utan man får sy halvvägs ungefär och sedan dra ut tyget lite ytterligare så man ser både start och stopp på sömmen. Och som sagt då är det också dags att komma ihåg att sy ihop muddändarna med varandra innan man slutför sömmen helt.
 
Nypa tag utifrån mitt fram, vika in för att få en känsla för hur det ska vara...
 
...stoppa in andra handen genom lilla vändhålet från rätsidan och nyp tag i inviket mitt fram. Dra igenom öppningen. Nåla med mudd mellan.
 
När det avslutande steget är gjort har man en kreation framför sig som ser ut något i stil med detta nedan. Helt galet alltså! Och man tvivlar på sig själv, undrar om det verkligen kan ha blivit rätt. Men jodå, det ska det ha blivit ;-). Det är bara att dra tillbaka allt genom vändhålet och så har man en nästan färdig huva. Bara vändhålet kvar att sy ihop på valfritt vis och så eventuella stickningar kring ansiktsöppningen och i nederkanten.
 
Eh, blev det verkligen rätt nu?!
 
Och så här kan slutresultatet bli. Nu skall Lilleman få ha sin nya fina huva på sig idag så får vi se om han väcker någon uppmärksamhet på stan ;-).
 
Det är ett vuxenhuvud ovan så den sitter väldigt tajt på. Storlek 50 í dubbel trikå till min lillfis.
 
Mönstret är länkat till i början av inlägget. Tyget heter Spooky och är köpt genom Delatezz, mudden tror jag faktiskt kommer från JNYdesign och svart jersey är från Jofotex.
 
Känns något oklart är det bara att hojta till så ska jag försöka förtydliga. Hoppas beskrivningen kan komma till någon nytta i alla fall. Den är tillämpbar på väldigt många olika saker när man vändsyr. Har man en gång kommit på knepet så är det inte så svårt att applicera på annat också.
 
Kategori: Tips & Tricks Taggar: balaclava, drakhuva, huva, mössa, trikå, väpnarhuva, överdel;

Spooky Hallows Eve & en liten beskrivning på "fladdermuströja"

Halloween närmar sig, något som jag inte brukar vara det minsta intresserad utav i vanliga fall. Men för lite sedan så dök det här tyget upp hos Delatezz och det är ju så busigt, ruskigt, sött så jag kunde inte låta bli att spinna igång på ett litet Halloweentema trots allt. Tyget har dessutom helt fantastisk kvalitet och jag hoppas det ska hålla sig fint länge, länge. Nåväl, igår kväll pratade jag med barnen om min idé att sätta dit lite fladdermusvingar på en tröja och så idag när en tjej undrade hur man skulle gå tillväga på bästa sätt kunde jag inte låta bli att sätta igång och sy för att prova. Och jag är riktigt nöjd med slutresultatet, precis som näst yngsta sonen är till synes ;-).
 
Så här nedan kommer en liten beskrivning på hur man kan gå tillväga för att få sig en fladdermuströja (eller om kanske en vampyr). Tillklippningen ordar jag inte så mkt om, men nedan kan ni se delarna till tröjan. Vingarna är fixade på fri hand och jag valde att klippa till dem i dubbelt tyg för lite extra stadga.
 
Tyg: svart jersey från Jofotex, "Spöknatt" från Delatezz. Mudd från Stoff & Stil.
 
Har du aldrig sytt en tröja tidigare? Då kan man göra så här:
1. Sy ihop ena axelsömmen och sy dit ärmen på den sidan.
2. Kanta ärmslut och halsringning (kan göras med Coverlock eller vanliga maskinen, med eller utan tvillingnål).
3. Fålla tröjans nederkant med så bred fåll du önskar.
4. Sy ihop den andra axelsömmen och sy dit ärm nummer två.
Då skall tröjan se ut enligt nedan:
 
Har du följt steg 1-4 ovan ska resultatet se ut som på bild. Fladdermusvingarna är alltså inte fastsydda ännu.
 
Nu följer alltså stegen för att få dit fladdermusvingarna. Jag fick faktiskt klura lite på bästa lösning, men sydde inget innan jag kommit på det så jag behövde inte ta fram sprätten. 5a. Vingarna nålas dit mellan fram-och bakstycket upp till ärmhålan, inte längre. När jag sedan sydde började jag ca 0.5-1 cm nedanför ärmhålan och lät även vingens ovankant sticka upp lite ovanför ärmhålan och sydde alltså från ärmhålan och ut mot tröjans nederkant.
 
Här är vingarna invikt på det ena stycket utav tröjan. Ärmarna ligger ihopknölade och det andra tröjstycket ska vikas ner över vingarna.
 
5b. Sedan är det dags att sy fast vingen i ärmen. Då får man helt enkelt dra ut vingen genom ärmhålet. Då blir det jätteknöligt och dant och det är lite småmeckigt att få till ärmhålan snyggt. Men, med noggrannhet går det att få till. Lite tyg kommer sticka ut i ärmhålan och syr man med overlock kapas överflödet av med kniven, annars får man ta till saxen.Nåla eller inte är valfritt, är man inte helt van vid flera lager tyg kan det dock vara en god idé. Tröjan skall alltså vara in-och ut med vingen mellan. Även denna gång syr man från ärmhålan och ut till ärmslutet.
 
Ena vingen på plats.
 
Sedan är det bara att upprepa procduren på andra sidan. Jag gillar att få till slutfinishen lite extra, så jag syr en liten stickning bakåt på tröjan vid kantbanden i halsen och ärmsluten för att hålla sömsmånen på plats och göra så att sömmen inte skaver. Gör likadant i tröjans nederkant "bakom" vingarna.
 
Nedan ses slutresultatet både på galge och på mottagaren. Tröjan syddes i stl 128 till våran stora lillkille som är 6½ år. Eget mönster.
 
 
Han ser inte så nöjd ut, men är glad och har skuttat omkring i tröjan och "flyger" för fullt. Givetvis ville lillebrorsan vara med på bild när kameran kom fram ;-). Jag ska sy i alla fall en till tröja till näst äldsta sonen också. Sedan får vi se.
 
Varför ser du ut så där brorsan?! Du kan faktiskt inte flyga med de där vingarna, så det så!
 
Ho ho ho ho, det här kommer gå helgalet *fniss*.
Kategori: Tips & Tricks Taggar: fladdermus, trikå, tröja, överdel;

Gemensamt mor-son projekt

Ja, det började i alla fall som ett gemensamt projekt. Äldsta sonen ville göra någonting med sin mamma. Bara mamman! Så vi funderade. Eftersom han har lämnat över några av sina "tjocktröjor" till yngre brorsan är han i behov utav nya. Jag bläddrade igenom några utav Ottobretidningarna som finns här hemma och visade honom vad som fanns och så fick han helt enkelt välja. Det blev en modell som heter Skyline från den senaste barn Ottobre om jag inte minns fel nu. Jag tyckte först att deras omlottlösning såg lite tight ut, men det visade den sig inte alls vara. Jag valde att rita och klippa till storlek 152 till honom för att det skulle finnas lite att växa i. Precis som sin mor har han dock långa armar så jag förlängde ärmarna med hela 7 cm. I övrigt behöll jag mönstret som det var i grunden. Tror jag i alla fall.
 
Tyget inhandlades på Stoff & Stil för över ett halvår sedan. Det har hela tiden varit tilltänkt till storsonen. Och med facit i hand är både han och jag väldigt nöjda. Det blev en cool luvtröja. Inte för stor, men med växtmån. Sonen var till och med go och ställde upp på bilder och jag fick godkännande om att lägga upp dem i bloggen med. Jag är noggrann med det nu när barnen är så stora. Alltså med att fråga om det är ok.
 
Ja, som sagt det började som ett gemensamt projekt, men eftersom det var moment som inte var helt enkla, så tröttnade han efter ett tag. Så jag slutförde själv och fick ett stort soligt leende och "Tack mamma!" när tröjan var klar. Det värmde i hjärtat att se honom så nöjd. Och snart ska jag ta itu med gemensamt projekt med de andra sönerna också. Ja, fast Lilleman får vänta några år till!
 
Tyg: från Stoff & Stil, coola sneakers, ett tunnare jogging/collegetyg med mjuk flossad insida. Modell Skyline  från Ottobre kids, storlek 152 med förlängda ärmar.